Zarezerwuj wizytę!

Zarezerwuj on-line lub zadzwoń

Porady stomatologiczne

Zamiennik białego cukru

W ostatnich latach ksylitol jako zamiennik białego cukru robi furorę wśród miłośników zdrowego stylu życia. Związek ten nie tylko ma mniej kalorii niż jego niezdrowy „odpowiednik”, ale również wpływa pozytywnie na zęby – zwiększa produkcję śliny, wzmacnia szkliwo i hamuje działanie bakterii próchnicotwórczych.

Przeczytaj tekst poniżej, aby dowiedzieć się więcej o tej wspaniałej substancji słodzącej i jej zbawiennym wpływie na zęby.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol to naturalny słodzik, który powszechnie nazywany jest cukrem brzozowym. Tak naprawdę nie jest on cukrem, lecz alkoholem cukrowym. Pozyskiwany jest w sposób naturalny m.in. z kory fińskiej brzozy, ale występuje również w kolbach kukurydzy, grzybach i niektórych owocach, takich jak gruszki, śliwki, truskawki oraz maliny.
Ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły, biały cukier. Poziom słodkości obu tych substancji jest porównywalny, z tą różnicą, że wartość energetyczna jaką dostarcza ksylitol stanowi blisko 40% mniej kalorii niż w przypadku białego cukru.
Ksylitol posiada również o wiele niższy indeks glikemiczny w porównaniu do zwykłego cukru. Skala wartości indeksu glikemicznego mierzona jest od 0 do 100, przy czym wynik 100 odnosi się do czystej glukozy, dla ksylitolu wartość ta nie przekracza 13, gdzie dla porównania wartość indeksu klasycznej sacharozy wynosi blisko 70. Z tego powodu ksylitol polecany jest osobom odchudzającym się oraz diabetykom.

Jak powstaje próchnica?

Próchnicę powodują przede wszystkim bakterie żyjące w jamie ustnej – są to pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus) oraz paciorkowce (Streptococcus). Próchnicowym królem paciorkowców jest Streptococcus mutans, a jego pomocnikami S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. viridansEnterococcus faecalis. Tworzą one miękki, szczelnie przylegający do powierzchni zębów, żółty nalot – płytką nazębną. Pożywką dla bakterii są cukry proste, a szczególnymi złoczyńcami w rozwoju próchnicy jest sacharoza, glukoza i fruktoza. W wyniku przemian chemicznych z cukrów powstają kwasy, które mają zdolność demineralizowania związków tworzących zęby. Dochodzi do rozpuszczenia szkliwa i wypłukiwania z niego jonów wapnia, a po pewnym czasie do powstania pierwszych oznak próchnicy. Pojawia się biała, matowa plamka, która może ciemnieć od barwników pochodzących z pożywienia. Na tym etapie proces rozwoju próchnicy można zatrzymać, konieczna jest jednak wizyta u stomatologa a leczenie nie wymaga borowania. Jeśli jednak nie odwiedzimy dentysty, kwasy w dalszym ciągu będą działać szkodliwie na szkliwo. Bakterie przedostaną się do wnętrza zęba, zniszczą zębinę, przesuwając się w głąb dojdą do miazgi. Chcąc uratować ząb przed usunięciem na tym etapie wymagana jest natychmiastowa interwencja stomatologa.

Jaki ksylitol chroni zęby przed próchnicą?

Jak już wcześniej wspomniano ksylitol z chemicznego punktu widzenia nie jest cukrem. Poprzez bakterie próchnicotwórcze nie ulega on przemianom w kwasy – w konsekwencji nie osłabia szkliwa, a wręcz odwrotnie – zapobiega powstawaniu próchnicy. Dodatkowo ksylitol jest związkiem zasadowym, przywraca prawidłowe pH śliny i stymuluje jej produkcję. Ślina odgrywa bardzo istotną rolę w ochronie przed rozwojem próchnicy – usuwa z powierzchni zębów resztki pokarmowe, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową, jest źródłem związków wzmacniających zęby i niszczących bakterie. Odpowiednia ilość śliny jest niezbędna dla zachowania zdrowych zębów, a ksylitol zwiększając jej produkcję dodatkowo chroni zęby przed rozwojem próchnicy.
Ksylitol jest szczególnie zalecany osobom z obniżoną produkcją śliny, jak również osobom w starszym wieku i osobom przyjmującym leki powodujące suchość w jamie ustnej.
Ksylitol posiada jeszcze jedną ważną właściwość – poprzez wspomaganie przyswajania wapnia zwiększa mineralizację szkliwa – bardzo istotne w przypadku dzieci, których zęby mleczne są z natury mniej odporne na próchnicę.

W jaki sposób można przyjmować ksylitol aby zapobiegać powstawaniu próchnicy? 

W celu uzyskania jak najlepszych korzyści stomatologicznych należy stosować produkty z ksylitolem, które zachęcają do żucia lub ssania, czyli żeby zapobiec powstawaniu próchnicy należy utrzymać jak najdłuższy kontakt zębów z tą substancją słodzącą. Obecnie na rynku występuje wiele dostępnych produktów zawierających ksylitol ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Są to lizaki z ksylitolem, gumy do żucia, cukierki a nawet dżemy. Najlepsze produkty zawierają ksylitol jako główną substancję słodzącą.

Czy ksylitol może szkodzić?

Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków twierdzą, że ksylitol nie posiada żadnych właściwości toksycznych. W małych ilościach ksylitol jest uznawany za nieszkodliwy (zalecana dawka to 15 g/dobę), jednak kluczem do utrzymania zdrowia jest umiar. Zbyt duże ilości ksylitolu (40 – 50g na dobę) w diecie mogą powodować lekkie biegunki, wzdęcia, nudności, kolkę i zwiększone ruchy jelit.

Zachęcamy do kontaktu

(+48) 91 433 07 76
klinika@dr-gajda.pl

Zarezerwuj wizytę!